Redan bättre
Publicerat den

Tjena er allihopa! :)
 
Åkte till stallet efter skolan men det blev senare än tänkt..
Men det gick ganska fort att fixa allt åt Fluffy. Han fick ju dessutom nya skor idag :D 
Broddarna är borta vilket gör det lättre och roligare att rida ut. Man slipper oroa sig över att benen tar skada all tack vare broddarna..
 
Kom upp på hästryggen tillslut. Det blåste ganska mycket men jag struntade i huvan i alla fall, vet inte vad jag tänkte med!
Bestämde mig för att rida in på en skogsväg som de flesta brukar rida in på, fast bara på sommrarna dårå. 
Började trava lite och Fluffy kändes bra och hade egen motor :)
Hade velat rida på bomvägen men dit kom jag aldrig. Jag vände när jag såg hur lerigt det var!
 
Red som vanligt till Tyby och galopperade där. 
Jag förstår inte riktigt..? Kan Fluffy ha fått bättre kondistion på ett pass med galopp förra veckan?! Han blev knappt svettig idag! Och jag galopperade mer än förra veckan och längre sträckor med högre tempo! Det kändes typ som att han inte hade fått nån puls alls..
 
Aja, det jag var mest glad över var att jag kunde galoppera på vägen hem också! :D
Annars brukar han bara dra och vill springa hem typ så det var kul att han liksom är med mig och lyssnar på mig. 
 
När jag kom tillbaka till stallet så fixade jag Fluffy och medans jag väntade på mamma så borstade jag dendär 3-åringen. Han var inte lika rädd om bakbenen längre så det är ju bra i alla fall :)
 



Gårdagen
Publicerat den

Ska berätta lite kort om igår!
 
Va i stallet hela dagen igår och var med Emma hela dagen dessutom ;)
 
Jag red inte alls nå länge igår utan runt 40min. Jag tränade ganska mycket galopp och rätt mycket skritt. Emma longerade också så jag och Vanessa fick dela på en volt. I mitten av paddocken är det ju fortfarande blött och eftersom Fluffy är både vit och har mycket hår på benen så ville jag helst inte rida där. 
Jag tyckte att Fluffy kändes ganska bra och han var ganska lugn och sådär.
Men jag red inte så länge då vi hade intag också. Så jag ville skynda mig lite men jag kände mig klar efter 40min.
Han stod ju på fredagen så han tyckte nog att det var kul att bara galoppera på i sitt tempo :)
 
Efter att jag hade ridit och fixat lite så masserade jag och stretchade honom. Höll på länge och sen så sa mamma att hon skulle vilja borsta tre-åringen, Cabben tror jag den heter/kallas. Så hon lånade en borste av mig en det slutade med att det var jag som borstade honom. Han var ju inte van att bli borstad så man fick vara försiktig. 
Ska försöka att borsta honom mera men jag hinner ju inte varje dag.
Å sen så vill jag ju inte att Fluffy ska bli avis xD
 



Förlåt..
Publicerat den

Hej!
 
Har faktiskt inte hunnit blogga alls i helgen! Som sagt har jag ju prov och igår var jag bara hem och vände efter att jag hade varit i stallet då vi gick ut och åt mat :)
På kvällen sen tittade vi på film och idag har jag varit i stallet heeeeeeeeeeeela dagen!
 
Men jag ska bli bättre på att blogga, jag lovar! 
 
Bild från "familjens" dator, hehe ;D



Min dator
Publicerat den

Min dator stängde av sig när jag skrev ett inlägg så det blev ingen riktig uppdatering idag :/ Men jag funderar på att skriva ett inlägg nån gång, kanske i helgen jag vet inte. Ni får väl se sen :P




Galopptur
Publicerat den

Hejsan! :)
 
Har varit dålig bloggning här nu.. Men jag har försökt tagit mig mer tid åt skolan. Så nu är jag faktiskt klar med både matten och SO:n. Och försöker plugga till läxförhöret imorrn och provet nästa vecka.
Idag öppnade äntligen H&M här i Söderhamn! Ni skulle ha sett kön! Eftersom vi gick ner på stan när vi hade lunch så kom vi aldrig in på H&M ens...
VI hade inte tid att vänta 30min.
Men vi var in på det nya Kappahl som har bytt lokal och det såg inte ens ut som Söderhamn längre xD
 
Aja, nog snackat om skolan. De tär ju en hästblogg!
 
I alla fall så red jag ut själv idag. Tredje gången nu och han skötte sig bättre än bäst, nästan xD
Var med Emma hela dan också! 
Gud vad kul vi hade, dessutom så stalkade vi Hanna :D
Kom tillslut iväg och jag red till Tyby och galopperade lite. Fast jag är en sån här person som inte vill börja galoppera efter bara några travsteg så jag red in på en väg och travade lite. Sen red jag mot Tyby ovh galopperade så mycket som jag kände att vi klarade av. Fluffy ska få högre kondis!

Så jag ska nog rida ut och galoppera en gång i veckan nu så kondisen blir bättre. Madde berättade ju också att man kunde rida på skjutbanan och klättra. 
När jag hade galopperat en bit så vände jag och travade av och sen skrittade jag hela vägen hem. 
 
Han var inte alls tittig och han skötte sig jättebra för att bara vara tredje gången :)
 



Mys
Publicerat den

Mys med Fluffen idag! <3




Åsiktsinlägg - Hästlivet
Publicerat den

Som vi hästmänniskor alla vet så är ”hästvärlden” en alldeles speciell värld. En värld av åsikter, fördomar och folk som alltid ”vet bäst”.

 

Folk har en förmåga att alltid kommentera andra när det gäller ridstil, val av utrustning, träningsupplägg osv. Det är ett evigt tjat om att ”jag vet bäst – såhär ska man göra”. Det märker man väldigt tydligt bl.a inom bloggvärlden när det gäller hästbloggar. Folk kommenterar i kommentarsfälten och har åsikter efter åsikter. Vissa som är välmenade och andra som man inte alls förstår sig på. Bläddrar man runt på olika hästbloggar så kan man se massvis av dessa kommentarer. Även folk som skriver inlägg om hur bra man är själv och hur dåliga alla andra är osv.

Kritik som är väl formulerad är värdefullt och gör att det möjligt för personen som kritiseras att ta till sig den på ett bra sätt och på så sätt lära sig mer och utvecklas. Felriktad kritik som folk häver ur sig bara för att personen i fråga letar chanser att kritisera eller rent av vill vara elak – är sådan kritik man aldrig ska ta till sig utav! Men tyvärr vet vi att det är väldigt lätt att ta till sig de där elaka orden. Man brukar ju säga att en elak kommentar väger tyngre än tio positiva kommentarer.

Vad jag helt enkelt inte förstår är varför?! Vad är vitsen med att skrivasäga att ”Du rider dåligt” eller ”du borde inte ha häst”. Eller folk som har varit och tittat på en träning kan säga ”vad alla rider dåligt!”

Nu vill jag göra klart för er att jag inte menar att det är fel att kritisera folk som rider/hanterar hästar på ett sätt som är skadligt för hästen. Det är ett annat ämne…
Utan jag menar åsikter som folk har om hästfolk överlag! Att folk sitter och vräker ur sig elaka kommentarer om en helt vanlig ryttare som kanske lagt ut en film från dagens ridpass som man är själv är nöjd med – men sen blir övervräkt med kommentarer om att ”hästen går fel” ”du sitter dåligt” osv. Snälla människor tänk på hur ni ger kritik till andra!

Man måste förstå att alla inte sysslar med ridsporten för att bli en del av värdseliten – ridning är en sport för alla. För hobbyryttare, tävlingsmänniskor, handikappade osv. Listan är lång! Det är ingen som är fullärd när det gäller hästar och ridning och för att bli duktig gäller det att kunna ge och ta konstruktiv kritik för att utvecklas och lära sig mer.

Man borde ställa sig själv frågan innan man knattrar in en elak kommentar på tangentbordet framför datorn – Varför skriver jag den här kommentaren? Är det välmenad kritik eller är det endast för att trycka ner personen i fråga, för att hävda sig själv, för att jag tycker illa om personen eller för att du kanske känner sig bättre själv när du pekar ut andras fel och brister?

 

Jag tvivlar starkt på att man blir lyckligare eller duktigare själv för att man sitter och skriver elaka kommentarer. Nej, skärpning … Varför inte bara ta och tagga ner och låta folk njuta av dessa vackra varelser och av den fantastiska sporten ridning!

Och sen det här med att vara anonym. Jag förstår egentligen inte riktigt varför.. Fick en kommentar för nån dag sen, varför kommentera massa dumma grejer utan att skriva åtminstonde ett förnamn?

Visst, jag respekterar att man vill vara anonym men sluta kommentera dumma saker då!

 

 



Dressyrträning 22/4
Publicerat den

Hej hej! :)
 
Tänkte blogga lite nu och sen ska jag nog ta en dusch och plugga lite på NO-provet. 
Ska försöka att inte tillbringa hela kvällen till att kolla på TV xD

Åkte till stallet efter skolan ju som jag skrev förut. Mötte Isabell där och hon frågade hur det hade gått på träningen i lördags. Jag segade mycket idag kändes det som men det blev lite mer fart när Isabell sa att Fluffy var smutsig..
Jag hann i jättebra tid och Fluffy blev ordentligt borstad. Men tror ni att man blir lite sur när de andra hästarna jagar ut Fluffy i leran? Han är inte den hästen som är enklast att få ren, med så mmycket hår och dessutom VIT. 
Aja, tur att lera torkar i alla fall. 
 
Idag jobbade vi med utåtställning och ordning och reda. Vi började i skritt på en volt och hästarna fick inte gå på spåret utan innanför. Vi skulle ställa utåt hela tiden och få hästarna avslappnade. Fluffy har väldigt lätt att slappna av medans Almas ponny Fern t.o.m började stegra xD Hon gjorde det 2 gånger dessutom!
 
Jag fick väldigt ont i armen för att jag spände mig så mycket och Fluffy är ganska stark också. Men Birgitta gav mig lite tips och då gick det bättre!
Sen skulle vi fortsätta i trav och sen vidare i galopp. Det gick inte sådär jättebra idag. Tror att båda hästarna var lite trötta och sen sa Birgitta att hästarna blev lite frustrerade för att vi hade så mycket kontroll över dom xD
Så Fluffy började backa, gå i sidled och backa ännu mer.. 
Då var han jobbig ska ni veta.. 
Men i slutet gick det faktiskt bättre och Fluffy var ganska fin i dom stunder han gick på tyglen :)
 
Nu ska vi träna träna träna träna träna på utåtställningen!
 

Bjuder på en gammal bild ;D
 Alma & Fern, på Ringnäs hindret dessutom! :D



Taggad nu!
Publicerat den

Har kommit hem från skolan nu och ska snart till stallet. Har dressyrträning idag och jag är astaggad!
Fluffy är så himla rolig på dressyrträningarna! xD
 
Skolan idag var helt okej, hade 3 lektioner och sen en show på det. Det var korta lektioner dessutom ;)
 



Bruksträning på SORF 20/4
Publicerat den

Hejsan svejsan!
 
har inte haft tid att blogga alls, eller jag har rättare sagt inte tagit mig tid att sitta vid datorn.
Men nu är jag på plats i alla fall!
 
Idag har det varit väldigt spännande och dagen började inte direkt bra.
Men jag och mamma åkte till stallet vid 8.30 och vi började med att koppla på transporten och sen gick vi till stallet och fixade en smutsig Fluffy.
Det är som om hästarna vet att de ska iväg! Antar att de känner på sig att det ska bli något.
Han hade en stor fläck på halsen.. D:
Men den gick bort, nästan. Satte på honom grimman, täcket och skydden. Han hade nog inget imot skydden. Han gick som vanligt även fast dom var höga :)
 
Han hade inge problem att gå in i transporten heller och han blev väldigt glad när han såg att det fanns mat också xD
Vi åkte sakta med säkert mot SORF. Mamma har ju aldrig kört hästtransport med en häst i så det var första gången. Jag har bara åkt med en hästtransport kanske 4 gånger. Fast jag ahr ju åkt lastbil några gånger också ;)
 
När vi kom till SORF så började jag med att ta på mig grejerna och sådär. Fixade Fluffy lite och så. 
Tränsade inne i ridhuset då vi skulle gå med hästarna först. Men det var inte lätt att komma in i ridhuset. 
Det fanns nån grej, vet inte vad jag ska kalla det men det stod SORF på den och den prasslade ju efetrsom det blåste. Så han ville inte gå in i ridhuset. Han höll på att slita sig flera gånger.
Vi kom tillslut in i ridhuset och kunde börja träningen. 
 
Det var 3st med. En med en ganska stor häst, lite nordsvensk aktig men ändå inte. Även en liten B-ponny var med.
Det fanns massor med olika övningar. En pressening, 2 vanliga hopphinder, konor, sockerbitar och bommar. 
Jag gjorde alla övningar och den som gick bäst var en med bommar. Det var som ett L och så skulle man backa  igenom hela. Det gick sådär till en början men vi jobbade mycket med min sits och hur vikthjälperna skulle hjälpa mig.
Det fanns också en övning då det var 6 hinderstöd. Det var liksom 3 på varje sida och så skulle man flytta saker. T.ex en hjälm skulle jag flytta till hinderstödet mittimot. Alltså skulle jag flytta honom åt sidan vilken är våran svaga sida. Men Anna gav mig bra tips och han gör egentligen bara det jag ber honom om. Alltså måste min sits och mina vikthjälper bli bättre!
Presseningen var ingen match alls, jag kunde säkert ha galopperat igenom den xD
 
Ska nog vara med nästa söndag igen ;D
 
Printscreenade bilder..



Förberedelser inför träningen
Publicerat den

Idag så åkte jag med Isabell till stallet vid 17 och började mocka och så. 
Sen packade jag lite saker som jag ska ha imorrn. Bl.a transportskydden, grimma och täcke. 
Äntligen får jag använda min söta grimma xD
Eller grimman är inte söt men Fluffy blir söt i den :)
Fixade även hö och transporten. Sen fixade jag och mamma FLuffy lite. Tvättade ren honom då han var jätteskitig på bakbenen och sen tog jag bort mycket hår på honom.
När man tar ryktstenen på rumpan så ser det ut som man rakar honom xD
 
Aja, får se hur det går med lastningen imorrn då :D
 
Bara tillfällig header tills jag hittar ett bra program ;)



Utrustnings lista
Publicerat den

När jag hade frågestunden fick jag en fråga om min utrustning. 
Och att jag skulle lägga ut t.ex alla mina schabrak, mina träs o.s.v. 
Så jag tänkte att jag kunde göra en lista utöver det. Kan hända att jag lägger till något eller tar bort något, beror på.
Å jag tänker inte göra en "daglista" utan jag lägger upp när jag har bilder och när jag har tid ;)
 
1. Mina grimmor
 
2. Mina träns + nosgrimmor
 
3. Min sadel + sadelgjordar
 
4. Mina bett
 
5. Mina pannband
 
6. Mina fleecetäcken
 
7. Mina ridbyxor
 
8. Min ridhjälm + väst
 
9. Mina ridskor + ridstövlar
 
10. Mina skydd (benskydd, lindor o.s.v)
 
11. Mina sporrar + spön
 
12. Mina vintertäcken
 
13. Mina schabrak + luvor
 
14. Mina regntäcken
 
15. Övrig utrustnining
 
 



Något roligt att berätta
Publicerat den

Hejsan! :)
 
Har något roligt att berätta!
Det blir träning imorron! :D
Så jag packar och lastar häst imorrn och åker mot SORF. Ska bli kul att se hur han är på andra ställen och så ska det bli kul att rida i annat ridhus och annan miljö. Jag har ju bara ridit på ridskolan och runt om aldrig ridit i nått annat ridhus än Ringnäs. 
 
Så snart ska jag till stallet och fixa lite, kanske smörja tränset lite då jag inte gjort det på ett tag och så ska jag försöka få bort så mycket hår som möjligt från Fluffy. Och så vill jag fixa hans svans då den inte ser så himla bra ut.. :)
 
Ikväll kommer det förmodligen upp lite bilder, this or that, kanske ett åsiktsinlägg och ni har tur ;)
 
 



Fredag!
Publicerat den




Lösgörande ridpass
Publicerat den

Idag åkte jag till stallet direkt efter skolan.
Vi fick sluta tidigare så jag hann med en buss som gick tidigare än tänkt :)
Snart ska jag ställa cykeln på ett cykelställ vid busshållsplatsen så går det fortare att ta sig till stallet. Nu har jag börjat fått rutin också, det tar max en kvart att gå från bussen förut tog det typ 25min xD
 
Idag så var Fluffy utan täcke när jag kom till stallet så han var ju inte fin direkt. Man måste typ alltid ha täcke på honom annars går det inte att rida för att det tar typ 1h att borsta bort smutsen. 
 
Idag bestämmde jag mig för att lösgöra Fluffy lite och få honom i form. Det gick faktiskt ganska bra men det var lite dåligt med plats i ridhuset. Det var ju lektioner i ridhuset så det fanns en volt att rida på. Det gick bra så länge jag var ensam på volten med sen kom 2 tjejer och red som hade ridit på lektion. Så det blev inte så mycket galopp. Jag ville ju inte dra med mig deras små busiga B-ponnys. 
Så jag var ganska försiktig så jag inte fattade galopp bakom dom eller framför. 
 
På slutet var han ganska fin men jag vill gärna ta hjälp av bommar eller nått för då brukar jag få honom i en fin form. Då lyfter han ju verligen på hovarna och jobbar med bakbenen.
Men det ska jag göra imorrn :)
 
 



Hoppträning 17/4
Publicerat den

Hej hej! 
 
Förlåt för att jag inte skrev nått igår men jag hann inte. 
Så jag skrier lite kort nu, då jag tittar på TV samtidigt! :)
 
Igår blev det inte direkt en hopppträning utan markarbete så det tyckte jag var lite tråkigt. Men många andra ska ju vara med på Maja-träningen i helgen vilket jag inte ska. Å nu på 2 veckor blir det ingen hoppträning :(
Men i alla fall började vi med att trava igång med volter och tempoväxlingar. Fluffy var lugn och fin hela träningen :)
Sen fick vi ta ur fötterna ur stigbyglarna. Först red vi serpentiner och sen galopperade vi igång utan stigbyglar också. Vi hoppade också utan så jag har ont i låren idag! xD
 
Dessutom blev vi fotade :D
Vi får se när Stefan lägger upp bilderna så får ni dom då!
 
Efter en lång uppvärming skulle vi komma på ett vanligt räcke med markbom och ligga på en rätt så stor volt. De frsta gångerna kom Fluffy lite för nära men sen kom vi perfekt flera gånger och jag satt mycket bättre utan stigbylar ;)
Sen skulle vi komma på ett till räcke på volten fast då hoppade vi bara 2 och 2 för att inte vara ivägen för varann. Kommer bild på övningen. 
FLuffy blev ganska svettig även om vi inte hoppade mycket men uppvärmningen var ganska lång och jobbig. Högergaloppen sitter ju också rätt bra nu! ;)
 
Stefab som tagit bilden :)



Lastträning & intag
Publicerat den

Tjena! :)
 
Åh, det blir troligtvis ingen träning på lördag då det inte va några anmälda :(
Det skulle vara i Maj också men vem vet, det kanske inte är några anmälda då heller ju..
I Maj ska jag nog på P&J också ;)
 
Eftersom jag trodde att det skulle bli träning på lördag så var jag ju tvungen att testa lasta Fluffy också. Har gjort de innan också men inte i en transport, bara i lastbil. 
Han var lite tveksam men gick in på engång :)
Och sen backade vi ur också utan problem! Han var jätteduktig och stressade inte upp sig i onödan. 
 
Hade även intag idag och jag tror att Fluffy ska byta hage och hagkompisar. Dessutom ska han få höpåsar istället för höbal vilket jag tycker är bättre! Jag vet hur mycket han äter och håller koll :)
De flesta hästar blir ju så tjock av att äta bal, de äter ju typ 20kg hö om dagen vilket är mycket tycker jag!
 
Håller på att fixar headern också, bloggen ska bli mer som en hästblogg och headern säger ju mer än en hästblogg så den ska vi ändra på. Bara jag hittar ett bra program. Några redigeringsprogram ni tycker är bra?
 



Dressyrpass - Underbar ponny!
Publicerat den

Hej hej! :)
 
Är på jättebra humör nu, allt rullar på som det ska och är taggad inför på lördag!
Ska till SORF på träning, om det blir något då förstås.
Mer info om det senare!
 
I alla fall så skriver jag inte så himla noga nu eftersom jag ska fixa lite till imorrn och sen ska jag gå och lägga mig.
Men jag åkte till stallet efter 17 med Isabell. Vi red inte med varann för att jag skulle fixa allt åt Fluffy innan jag red. 
 
Jag trodde att det skulle va träning för Patrick i ridhuset så jag tänkte om och red ett dressyrpass istället för markarbete med bommar. Det visade sig att det inte va någon träning :/
Men eftersom jag alltid tänker ut vad jag ska jobba med så ändrade jag inte mina planer. 
Som jag skrev förut trodde jag att Fluffy skulle vara lite vild och inte lyssna alls. Men där hade jag helt klart fel!
Han var underbar idag! Han lyssnade jättebra gick så som jag ville och dom där hjälptyglarna har hjälpt mig en bit till på vägen verkar det som! 
 
Började att värma upp med långa tyglar och sen så kortate jag tyglarna och på engång när jag ställde honom började han jobba. Han fick en ganska bra form redan från början! 
I skritten flyttade jag honom lite och idag fick jag äntligen loss honom i vänster sidan! :D
Å sen när jag började trava var han lugn och gjorde fina övergångar och lyssnade jättebra på bettet. 
När jag hade värmt upp tillräckligt så satte jag mig i sadeln och gud vad härlig han var idag!
Det var seriöst som att sitta på en riktig dressyrhäst! 
Han var väldigt mjuk och lätt i sidorna. Än så länge kan han bara hålla formen i skritt men han har börjat lite smått i traven också. Han var så himla fin och fick en väldigt bra form! 
Jag ville bara fortsätta rida och inte sluta :D
I galoppen skötte han sig också suuuuuper och han fick massor med beröm ska ni veta! 

Imorrn blir det mycket! Först skolan, sen så ska jag promenera Fluffy och köra lite ledarskap, sen intag och så ska mamma och jag lastträna Fluffy :D
Han har ju bara åkt lastbil och aldrig transport men det borde inte vara nå större problem eftersom han är lugn gämt annars. Det sitter i rasen! ;)
 
,
 



Celinne Mårtensson&Munsboro Pedro L:D SORF 14/4
Publicerat den

Dom hoppar om L:Dn :)




Jobbat på tävling
Publicerat den

Hejsan! :)
 
Ska snart åka till stallet och rida lite, dressyr övningar ligger på schemat!
Hoppas att han är fin och lugn idag, annars så kommer jag att falla död på marken. Nej men, det hela blir så jobbigt när han är springig och stark.. 
Det går inte att jobba honom utan att han springer iväg å så stod han ju igår så jag tror att det kommer bli ett pass med mycket spring!
 
Igår så åkte jag till SORF strax före 9. Jag skulle egentligen bara vara med Moa där och tittat på alla Ringnäsare. 
SORF och Ringnäs anordnade ju en tävling tillsammans. Det var från L:D - MSVB. Men jag erbjöd mig ju till hjälp om det behövdes så jag blev prisutdelare, eller snarare grindöppnare. Vid 16 så var jag tvungen att åka annars så hade jag varit i stallet än typ xD
 
Det gick väl hyfsat bra för Ringnäs och några placeringar blev det ;)
 
Lånar lite bilder från Stefan eftersom hans bilder blir suveräna!
 



Emma&Lady SORF 14/4
Publicerat den




Emma&Lady hoppar om 14/4
Publicerat den




Nytt
Publicerat den

Igår var jag och mamma in på Granngården. Jag provade en väst i måndags och kunde inte ha den så vi var tvungen att lämna tillbaka den. 
För dom pengarna köpte vi lite annat istället :)
 



Utsläpp, hagfix och dressyrpass
Publicerat den

Hallå! :)
 
Idag har jag hunnit med mycket och förtjänar en kväll i soffan tycker jag. Speciellt om jag ska iväg tidigt imorrn också!
Imorse hade jag utsläpp med Madde. Det gick fort som vanligt när jag har med Madde så Fluffy fick stå inne.
 
Jag gjorde i ordning Fluffy och gick till ridhuset. Idag red jag med hjälptyglar (snodd) för att få honom i rätt form. Han har lite svårt med formen så jag ska nog börja rida med snodden i alla fall en gång i veckan. Han kan hålla en ganska bra form i skritt och bara i högervarv. 
Så nu i 2 dagar har jag försökt jobba lös honom i vänster bog men han är så springig så de tär rätt svårt då.
Men idag så gick det inte lika bra igår men galoppen var bättre idag än igår :)
Han var väldigt springig i traven och jag fick honom inte att jobba alls.. Han lyssnade inte alls i traven och var ganska stum i munnen.
Men ett stort + idag var galoppen! Han var verkligen härlig. Han var rytmisk, han gick i hyfsad bra form och han var följsam. Högergaloppen gick också jättebra. Bättre än vad jag trodde det skulle gå. 
Jag fick väldigt fina och bra'a fattningar. I slutet kändes det ganska bra och Fluffy och jag körde lite "Följa John" när jag mockade efter mig i ridhuset. Fast tillslut gick han och nosade på hindren och ville gå till stallet xD
 
Jag var klar vid 12 och kl 13 skulle vi fixa hagarna. Så jag passade på att smörja lite och så satt jag i sadelkammaren och värmde mig. 
Å klockan blev äntligen 13 så då började vi med att gå runt om hagarna och byta domhär isolatorerna. Så vi gick och plumsade i snön xD 
Hästarna undrade vad vi gjorde och jag tror att några blev oroliga. 
 
 



Veckans vill ha
Publicerat den

 Bilderna blev lite för stora så bläddra ner! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nytt schabrak från Horze.se 
Nytt från Horze.se
 
Dom ända framskydd min häst kan ha. Från Horze.se
 
Bakskyddskrapa Horze.se
 
(Hittade ingen bättre bild) En hjälm kamera skulle vara sjukt kul att ha och kunna spela in olika ridpass!



Även ryttare behöver träning
Publicerat den

Bli en bättre ryttare genom att träna! 

Fysisk träning är viktigt, inte bara för hästen. Vi människor blir bättre ryttare om vi själva har bra kondition. Genom att motionera och öva upp vår smidighet vid sidan om ridningen blir vi starkare och bättre balanserade ryttare. Dessutom mår vi bättre.


Jag måste ta tag i min träning i varje fall! Ska försöka ut och gå till att börja med och sen springa när konditionen är bättre. Just nu har jag dålig konis och skulle behöva bättre!
 
Mari Zetterqvist Blokhuis har forskat på ryttarens sits och hon jobbar även som pedagog på Strömsholm, samt föreläser för hästfolk runtom i landet. Hippson hängde på när hon för en tid sedan höll sits-clinic på Plönninges ridgymnasium strax utanför Halmstad.
- Sitsen är ryttarens instrument. Den ska vara följsam, balanserad, koordinerad och avspänd. Men det är inte helt enkelt att tänka på alla saker samtidigt när man sitter på hästen. Därför är det viktigt att träna sin kropp även när man inte rider, säger Mari.

För att hästen ska kunna bygga rätt muskler krävs att ryttaren har många kvalitéer i sin ridning. Hästen kompenserar en sned ryttare genom att bära upp den felaktigt. 
- Det finns forskning som visar att om en ryttare som väger 60 kilo sitter en cm till höger så blir det sex kilo mer för hästen att bära på högersidan. Det gör att hästen utvecklar felaktiga muskler, säger Mari.

Motorn i ryttarens sits sitter i bäckenet. Det är genom bäckenet som kommunikationen mellan ryttaren och hästen sker.
- Bäckenet är centrum för ryttarens rörelse i sadeln och det är otroligt viktigt att träna upp mellandelen av kroppen så att bäckenet blir följsamt och elastiskt. Ett sätt att göra detta är att stretcha höftböjaren, säger Mari.

 

Det är svårt att få kroppskontroll och att lära kroppen att göra som man vill. Stretchning och träning av ryttaren hjälper långt på vägen, det finns många olika sätt att träna sitsen även när man sitter på hästen.
- Det är viktigt att hitta rytm och takt i sin ridning. Ett bra knep är att rida lätt i olika takt. Stå upp två steg, sitt ned ett och så vidare. Då får man in känslan och det är inte så lätt som det låter. Släpp stigbyglarna och lyft upp ett ben i taget mot taket. Slappna av emellanåt och jobba så ett tag. För att slappna av i axlar och nacke - dra upp axlarna så högt du kan, slappna av och upprepa, säger Mari.

Övergångar och tempoväxlingar är bra träning för både häst och ryttare.
- Ryttaren får chansen att nästan överdrivet använda sina hjälper. Om hästen inte svarar på sitsens inverkan är det något som behöver ändras.

 

Ett alldeles ypperligt sätt för ryttaren att träna sitsen är att bli longerad. Då kan ryttaren vara mer avslappnad och komma ner i sadeln lättare.
- Man ska inte rida för ofta utan stigbyglar men just när ryttaren behöver öva balansen och stärka sitsen är det bra att släppa dem ett tag. Ryttaren kommer längre ned i sadeln och blir mer följsam. Ett annat knep är att ryttaren fattar tag framtill och baktill på sadeln och drar sig nedåt. Då hittar man rätt läge för sitsen lättare. Man kan också fästa en sporrem i de små ringarna vid framvalvet i sadeln. Lyft sporremmen uppåt så kommer du samtidigt djupare ned i sadeln, säger Mari.

Inte minst är det viktigt att ha en positiv inställning när du sitter upp på hästen. Den smittar av sig i ridningen och hästen känner av ditt sinneslag.
- Om man hela tiden tänker att "åh, vad dåligt det går" och blir frustrerad i tanken blir man spänd och det känner hästen direkt. Försök tänka positivt hela tiden, tipsar Mari.

 
 



Bomjobb - Bra resultat
Publicerat den

Hejsan svejsan! :)
 
Alla brukar skriva "Äntligen fredag!" o.s.v, inkl. jag.
Men idag gör jag nog inte det. Skönt med ny vecka snart men jag har fullt upp i helgen och då känns det inte som helg när man inte ens får sova. 
Aja, de tär ju faktiskt jag som har valt dethär och det ska bli kul förutom att jag måste upp tidigt!
Imorrn har jag utsläpp och jag antar att jag blir i stallet hela dagen för att det var hagfix också.
Å på söndag är det ju ponnytävling på SORF (Söderhamnsortens Ryttarförening). Och jag ska kolla på den och kanske jobba lite också.
 
I alla fall så åkte jag till stallet efter skolan. Först gick jag, Moa, Alma, Elin och Madde på en mack och skulle köpa mjukglass men dom hade inte det än :/
Så istället köpte jag en billig chokladkaka till mig och Moa.
 
Idag så skyndade jag mig så att jag kunde rida i ridhuset innan lektionerna började. Jag stressade inte men jag borstade kanske inte lika noga som jag brukar och jag gjorde lite saker efteråt istället. 
Jag var helt själv i ridhuset så jag plockade bort lite hinder så jag kunde göra sånna volter som vi gjorde på dressyrträningen sist. 
Men bommarna la jag bara brevid och inte in i luckorna för då skulle jag aldrig bli klar!
Det fanns redan 3 bommar som var i perfekt avstånd så dom använde jag mig av ;)
 
Började skritta igång men långa tyglar innan jag kortade upp och började jobba honom. 
Det kanske låter konstigt men jag  tänker att det står en ridlärare som säger åt mig att trampa ner hälen, ha blicken framåt och sitta rak i ryggen. Det går alltid bra då! xD
Jag gjorde lite serpentiner och försökte jobba lös honom i vänsterbogen. Han var väldigt stel i vänster sida och väldigt mjuk i höger.
Sen så värmde jag upp lite i traven och gjorde lite tempoväxlingar och volter innan jag började med bommarna. Fluffy fattade på engång vad vi skulle göra och han var väldigt härlig att rida! Han var mjuk och man satt väldigt bra i sadeln. Älskar när han är lugn och verkligen jobbar med ryggen! 

När jag hade jobbat en stund så körde jag igång med galoppen. Jag fick ta lite pauser imellan åt då han har lite dålig kondis. Fast han jobbade ju väldigt bra också och det var jobbiga övningar! Men nu när sommaren börjar komma så ska vi köra mycket galoppintervaller och få upp kondisen på lillen! :D
Det var väldigt svårt att göra dom här volterna då han började bli trött i bakbenen och ville springa de fortaste han kunde. Men några volter fick jag och även bra högergalopper. Dessutom fick jag en fin och mjuk häst!
Fluffy blev svettig i alla fall! :)
Var ganska länge sen jag fick ett sånt här bra pass! Han var väldigt lugn och så, om man bortser från galoppen då. 
 
 



Bloppis på G
Publicerat den

Har lite saker till salu så jag ska sälja lite grejer. Har inte fixat fram allt än och så ska jag fixa bilder också. Så troligen kommer dom upp i helgen, hoppas jag! :)



Skritt-tur - Nya vägar
Publicerat den

Tjena! 
Dethär inlägget kommer kanske inte bli så bra eftersom jag kollar på TV samtidigt som jag skriver..
 
I alla fall så åkte jag till stallet efter skolan. Som vanligt så började jag med att fixa åt Fluffy.
Tog in honom vid 17 och gav honom mat. 
Jag väntar alltid en timme innan jag rider efter att han har fått mat så jag var med Steffi innan jag gjorde klart de sista på Fluffy. 
Denhär veckan har ju varit lite kaotisk så kände jag att deet skulle va skönt att bara skritta ut ensam. Orkade inte ha någon med mig, känns bra att Fluffy kan skritta på i sitt tempo och inte behöver tävla med andra hästar o.s.v. 
 
Idag red jag inte mot Tyby utan åt andra hållet. Jag följde den vägen en lång bit och sen red jag in på en väg. Det är ju kul att testa lite nya vägar men jag red inte så länge på den vägen för att det kom en vrant backe. Så jag vände och sen red jag hemåt igen. 
Nästa gång jag skrittar ut kanske jag ska rida in på den vägen igen och rida ner för backen och kolla vart jag kommer :)
Jag red i alla fall i 40-45min och då var inte ens Steffi klar. 
 
Har lite planer för helgen, får se om jag orkar xD
 
På lördagen har jag utsläpp och så ska jag köra ett dressyrpass och jag tror att ag sätter på hjälptyglarna.
På söndan är det tävling på SORF. En tävling som vi i Ringnäs och SORF anordnar. Jag ska vara med Moa hela dagen där och sen så ska jag nog rida ut en sväng efteråt, om det inte blir mer snö då förstås! :/
 



Hoppträning 10/4
Publicerat den

Tjena allihopa!
 
Igår så kollade Jessica (ridlärare & stallägare) på Fluffys sår och att det inte va något farligt. Så det var väl tur, vet inte varför men när jag rör såret så backar han undan men när hon rörde det igår så brydde han sig inte. Han kanske bara vill att jag ska tycka synd om honom, han är ju lite så! xD
Tycker ändå att det var bra att jag lät honom stå i två dagar. 
 
Idag så hopptränade jag som vanligt på onsdagar. Började skritta igång och då plockade dom fram hinder. Idag tränade vi på våra hinder, Ringnäs hindren :)
Det var ett vanligt räcke men jättefina bommar. Rosa, vit och svart tror jag att det var. Hinder stöden var rejäla och så stod det "Ringnäs RF" på dom :D
Sen had evi en grind som det också stod det på och även 2 blåa vågplank.
Vi började att jogga igång och vi skulle göra mycket volter och jobba hästarna runt skänlarna.
Fluffy var ovanligt lugn och han var som ett moln att rida idag! Han var jättefin i stegen och jag satt suveränt på honom idag. Han var allt annat än dragig! :D
 
När vi hade värmt upp skulle vi komma en och en på grinden sen på räcket och sen våghindret. 
Eftersom hindren var nya och ingen häst hade sätt dom så var det inte lika lätt för alla. 
Fluffy var lite tveksam men hoppade utan problem :)
Så jag är jättenöjd! Han rev första hindret men annars gjorde han fina hopp, speciellt på våghindret! 
 
När alla hade hoppat de så skulle vi komma på en serie med ett räcke, oxer och sen ett till räcke. Hoppade det kanske 2-3 gånger och det klarade han också bra! 
Blev förvånad över att han inte var svettig alls! Och då jobbade jag honom i både trav och skritt när jag hade hoppat färdigt.
 
Hade hoppats att mina snabbandage hade kommit idag men nej :/
Hoppas det kommer snart i alla fall!
 
Min häst är så fin.. ♥



Hmm
Publicerat den

Dålig uppdatering idag.. Men imorrn eller på torsdag ska jag nog skriva ordentliga inlägg och nån gång denhär veckan så kommer ett åsiktsinlägg :)
Vet inte riktigt vad jag tänkte skriva om. Håller även på att planerar en liten tävling men jag behöver mer tid :D




Skadad ponny, tur att det inte var allvarligt!
Publicerat den

Hej svejs! :)
 
Dagen blev ju inte riktigt som jag hade tänkt mig som ni ser på rubriken! 
Först var jag ju i skolan som de flesta andra, sen så åkte jag till stallet och fixade allt åt Fluffy.
 
När jag kommer fram till honom ser jag att han har blod på sitt ena framben och att han har en ganska lång reva
Vafan!? Det var inte brett som tur va och det blödde inte längre heller.
Han var inte svullen eller varm men han tyckte inte om när jag tvättade såret eller när jag petade på det. Eller jag satt inte och petade på det för att kolla om han hade ont men jag var ju tvungen att kolla hur djupt det var och så.
 
Troligtvis är det en spark. Och det kan vara brodden som har gjort att det blev en reva. Han har en reva på bakbenet också men inget som ens Fluffy märker. 
Mamma fick åka på Granngården och köpa bandage. Jag trodde att hon skulle ta svarta vanliga men hon köpte gröna, blåa och röda! :D Så då blev jag ju lite gladare xD
Hon hade även köpt en väst som jag vill ha men det var för liten så den ska vi lämna tillbaka. 
För dom pengarna blir det en grimma sa hon, jag älskar grimmor även om jag inte har så många. Eller det beror ju på vad ni tycke rär många förstås!
 
Men i alla fall så kom Camilla som hade middan och tog in en häst. Hon sa att vi kunde ta bomull och nått medel så medlet skulle dra bort smutset. 
Så nu står han med bandage både idag och imorrn. Ska linda nytt imorrn så får han stå med det för säkerhetskull.
 
Jag hade kunnat ridit för att han haltade inte och verkade som vanligt men jag ville inte ta den risken. Om han mår bättre imorrn och såret har läkt någolunda så planerar jag för träning på onsdag :)
Han har ju ett likadant sår på bakbenet och det har vi inte ens märkt så..
Aja, imorrn så tar jag en liten promenad med honom och ser om han är svullen eller nått. Ska även prata med Jessica om hur vi ska göra med hagarna nu. 
Ingen häst kan ju komma med ett sår var och varannan dag! Han har nästan alltid ett trasigt täcke eller ett sår eleör en blodfläck. Nu orkar jag inge mer, finns det ingen han kan stå med så får han nog stå själv för att dethär går inte länge till..
 
 
Fluffy "valde" grönt xD
 



Heldag i stallet med Emma + dressyrpass
Publicerat den

Hejsan svejsan! :)
 
Känns inte att jag har haft lov. Det är ju nästan jobbigare att ha lov än att gå i skolan eftersom det blir mer tid i stallet och mer jobb än vanligt. Fast det är ju bara kul! :P
Nu har jag i alla fall städat en rätt så stor del av huset. Gud vad det luktar rent och fräscht nu! :D
 
Jag har varit igång hela dagen! Började redan 8 imorse. Emma hämtade upp mig vid 9 och vi åkte till stallet. Hade med mig en 2 kilos påse med morötter till Fluffy! :D
Bortskämda häst..
Vi började med att fixa åt hästarna och sen satt vi i sadelkammaren och åt. Henrik kom efter ett tag. Och han berättade olika anledningar t.ex varför tjejer pratar så mycket.. xD
Ja, den kommer vi då aldrig glömma!
Vi tog in hästarna och Emma är så smart så hon hade bara tygskor. Kan ju medela att det har snöat mycket idag.. Nu vill vi ju ha vår och sommar! D:
 
Aja, efter många om och men gjorde vi klar hästarna men Emma var tvungen att vänta på longeringsgjorden. När vi äntligen var färdiga så fanns det inget att hoppa upp på i ridhuset och det var träning så jag kunde inte ta fram nått heller. Men jag kom upp på hästryggen tillslut. 
 
Idag hade jag tänkt skritta ut men vädret var ju inte det bästa. Men i alla fall så körde jag ett dressyrpass idag! 
Fluffy jobbade vädligt bra men han var lite springig som vanligt. 
Men han var verkligen fin i skritten och gick som jag ville men bara i högervarv och inte i vänstervarv. Men vi ska jobba med hjälptyglar snart så han får ordning på formen!
Blev inte så mycket galopp men jag gjorde lite volter och sådär i galoppen. 
Travade en del för att mjuka upp honom och han var väldigt mjuk sen igår också :)
 
Sen så fixade vi med hästarna och sådär som vi brukar. 
Mamma skjutsade hem Emma också så nu vet vi vart hon bor också! ;)
 
Gör ett nytt försök imorrn och skrittar ut, ska försöka vara ute en timme i alla fall.
 



Fotografering - Hagen & stallet
Publicerat den

Tog bara några enkla bilder i hagen och efter jag hade ridit igår :)
Har även några bilder på Pärla men hon såg så sömnig ut så xD
 
Haha, favorit bilden xD

 



Dressyrträning 6/4
Publicerat den

Tjena! 
 
Nu är jag slut efter en heldag i stallet! Snart middag och sen blir det nog mys framför TV:n som vanligt.
 
Idag blev det dressyrträning för min del i alla fall. Det var tänkt att vi skulle sträcka hagarna idag men det är fortfarande mycket snö kvar och det kanske ska komma mer också. Orkar inge mer snö nu! Nu ska det bli sommar så vi kan rida ut och bada! I sommar tror jag nog att jag och Emma ska lasta hästarna och åka och bada i Bocksjön. Det ska bli så himla kul!
Fast vattnet i bocksjön stinker. Men aja, längtar tills vi kan använda paddocken igen. Så härligt att hoppträna där och tänkt dressyrträningarna ute. Då kan mamma/pappa fota när jag rider!
Paddocken är framskottad nu i alla fall så snart bör väl sanden komma fram och man kan smått rida där. 
Kommer ihåg när man inte tränade på onsdagar och det var en fodervärldsdag. Då fick man rida i den blöta och leriga paddocken. 
 
Aja, både mamma och pappa följde med mig till stallet idag och kollade på min dressyrträning. 
Fluffy var fin och lugn idag. Alltid när Birgitta står och pratar om vad vi ska göra och sådär så står Fluffy alltid och sover! Han är så gullig :')
Idag skulle vi jobba mycket med skänkelvikning och att få hästarna att gå i sidled. Men vi skulle också rida olika vägar som på medellinjen, kvartslinjen och volter. Måste säga att jag var lite orolig i början, Fluffy som är så dålig på det. Eller dålig är han väl inte men det är nog en av hans svaga sidor om jag säger så.
Vi skulle gå på kvartslinjen på ridhuset och flytta i sidled. Det gick väl sådär i början och Fluffy förstod inte riktigt vad han skulle göra. Men det gick bättre och bättre!
Sen skulle vi göra en trappa. Alltså vi skulle först flytta i sidled och sen skulle vi skritta framåt så det blev som en trappa. Om det inte skulle vara ett ändå hovspår så skulle det se ut som en trappa. Vi skulle gå snett igenom och göra det och det gick faktiskt bättre än vad jag trodde. 
Sen skulle vi göra samma sak fast i trav och göra halt istället för att gå framåt. 
 
När vi hade jobbat ett tag så skulle vi fortsätta i galopp. Fast nu skulle vi rida på medellinjen och göra volter i galopp. Väldigt bra för Fluffys högergalopp! Först så tänkte jag att Fluffy kan ju inte göra volter i galopp! Han kommer ju snubbla eller nått. Det gjorde han när han kom och jag hade ridit honom i kanske 2 månader. 
 
Men det gick kanonbra! Vi skulle rida i sakta skritt och sen vända in på en liten volt och fatta galopp. Han fick korsgalopp några gånger eller vänstergalopp när jag var i höger men det skulle jag inte bry mig om utan han skulle tänka själv och det blir ju jobbigare om han har vänstergalopp i högervarv så tillslut bytte han ju! Och han fick en jättefin galopp även om han var stark och jobbig ibland. 
Birgitta sa att vi hade utvecklats väldigt mycket och att jag rider jättebra nu! Nu jobbar vi verkligen och det har gått jättefort med våra problem!
 
Super nöjd med träningen och det kommer jag verkligen göra om själv, speciellt det här med volterna! Han var så fin :')
 
Kommer fler bilder senare!
 



Ringnäs hinder!
Publicerat den

Yes! Nu ha Ringnäs hindren äntligen kommit!
Nästa helg ska det upp på tävling :D
 
 
Särhär blir hindret ;)



Statistiken på topp!
Publicerat den

Nu de senaste dagarna har statistiken varit på topp! :D
Ni har även kommenterat bra!
Fortsätt så!



Svar på frågestunden
Publicerat den

Jag fick en del frågor, har inte publiserat dom än bara ;)
 
Vilken sadel har du, hopp/dressyr?
 
Jag har en gammal Pessoa sadel, jag tror det är en allround men mer som en hoppsadel.
 
Hur många träns har du? Pannband?

Jag har 2 träns, ett från Hansbo och ett CH träns. Jag har 5 pannband. Bilder kommer sen när jag har kommit till den punkten på listan.
 
Hur många schabrak har du?

Jag har 7st schabrak. 2 av dom är till "finare" tillfällen och 3 av dom använder jag till vardags och 2 andra använder jag inte alls.
 
Vilket är ditt favorit schabrak? Har du ett märkes schabrak?

Mitt favorit schabrak är nog det blåa jag köpte nyss. Nej, jag har inget äkta märkes schabrak men när jag har pengar tänkte jag köpa ett JW eller HV Polo.
 
Hur lång är du?

Jag är 1.52 xD
 
Vad har du för mål med din häst i år?
 
Jag vet inte riktigt, men om vi mäter in honom i år så är mitt mål att va med på en lokal tävling. 
Sen så vill jag gärna träna för Maja Heed och jag vill få framgångar i dressyren och ledarskapet.
 
Brunt/svart läder?
 
Svart läder
 
Hur ofta tycker du att en vanlig privat häst bör gå? Alltså om den är ganska pigg och ung?

Jag tycker att om det är en häst som är ganska pigg och behöver ridas så bör den gå i alla fall 5 dagar i veckan. En vilodag och sen kanske en promenad. Så en dag då bara hästen står.
 
Hur mycket går din häst och hur lägger du upp schemat?

Fluffy går 6 dagar i veckan. En dag i veckan blir det antingen en promenad, longering eller skritt tur.
När jag lägger upp schemat för veckan så tänker jag oftast på vad jag behöver träna på och om han har gått hårt veckan före eller inte. Skriver alltid upp på min whiteboard tavla. Å så är det bara att checka av efter varje dag. Bra tips!
 
Kan du ta kort på din utrustning och lägga upp den?

Ja, som sagt så kommer den punkten på listan.
 
Vad har du för kamera och objektiv? 
 
Jag har en Nikon D3100 med ett Sigma 70-300 objektiv med Nikon fäste. Vädligt nöjd, bara man vet hur man ska använda den så är den suuuuuper!
 
Hur ofta tränar du hoppning/dressyr?

Jag tränar hoppning en gång i veckan och dressyr varannan måndag om det inte bli ändrat.
 
Beskriv en vanlig veckas ridning.

På måndagar kör jag oftast ett lösgörande pass eller så är det fressyrträning, på tisdagar står han nästan alltid, på onsdagar är det hoppträning, på torsdagar blir det oftast galoppfattningar mest, på fredagar brukar det bli longering eller ridpass med bommar eller en promenad. På lördagar blir det ett ridpass och då gör jag olika och på söndagar blir det nästan alltid en uteritt.
 
Hur gammal var du när du började rida?

Kommer faktiskt inte ihåg riktigt men mellan 6-8 år var jag.
 
Har du någonsin velat sluta rida?

Ja, faktiskt, för kanske 3 år sen tyckte jag att det var läskigt. Jag hatade att galoppera och jag ville inte åka och rida utan sa till mina föräldrar att jag hade ont i magen.
 
Vart gör du dina bilder, bl.a headern och frågestunds-bilden?

Jag använder mig inte utav bara en sida utan kanske 3-4 sidor så den frågan blir lite svår att svara på.
 

Är du ofta med kompisar? 

Nej, typ aldrig.. xD

Hur länge har du tänkt att ha Fluffy?

Fluffy är ju en sån häst jag kan ha hela livet eftersom man kan rida honom även som vuxen. Så jag tänker ha honom ett bra tag till!

Hur länge har du ridit?

Jag började ju när jag var typ 7 så ungefär 6-7 år har jag ridit.

Har du haft nån annan häst innan Fluffy, alltså egen?

Nej, Fluffy är min första och troligen ända :D

Gillar du hoppning eller dressyr bäst?

Oj, den är svår. Jag tycker om båda lika mycket!

Varför köpte du Fluffy ?

Han skulle inte vara kvar på ridskolan längre och han var/är min bästaste bästa vän ♥ En enkel förklaring!

Är någon av dina syskon intresserad av hästar/ridsporten?

Nej, det kan jag inte påstå. Min lillasyster rider men jag vet inte om hon tycker att det är sådär WOW som jag tycker. Ridning är det roligaste som finns typ!

Favorit färg?

Blå eller röd

Hur många djur har du haft?

Vad jag kommer ihåg har vi haft 8 katter (6 kattungar troja) och 2 kaniner. Så 13st om man räknar med dom vi har nu också.

Vilken är din favorit blogg?

Min favorit blogg är nog darios.se eller justjumping.blogg.se

Vilken färg tycker du Fluffy passar bäst i?

Fluffy passa i många färger men en färg som han faktiskt passar helt klart bäst i är ROSA! xD

Vilken ras är din hund?

Han är en labrador

 

Tack för alla jätteroliga och braa frågor! :D


 
 
 



Markarbete & galoppträning
Publicerat den

Hejsan svejsan!
 
Ska snart skriva svar på alla frågor från frågestunden ;D
 
I alla fall så åkte jag till stallet tidigt, 10.30. Jag tycker att det är tidigt och om klockan blir över 14 är det sent så aa.
Det var bara Monica i stallet när jag kom och hon skulle precis rida.
Mockade och fixade allt åt Fluffy och sen gick jag med hur många vattenkannor som helst.. Jag har nog gått fram och tillbaka till hagen runt 10-18 gånger idag. 
Å så blir man ju inte gladare av att hästarna häller ut vattenkannan så den blir halvfull!
Men aja, bara bra motion antar jag ;)
 
Sen gick jag och åt i min ensamhet typ. Julia kom också efter ett tag så helt ensam var jag ju inte :)
Jag gjorde klar Fluffy och Frida berättade att Maja Heed kanske ska komma om 2 veckor :D
Hade velat va med men det beror väl på pengar..
Träningarna är inte så billiga precis :/
 
Jag gjorde i ordning Fluffy lite fort och sen gick jag till ridhuset. Fixade 3 bommar som låg på en volt typ, det blev inte så snyggt men det gick att använda i alla fall.
Jag värmde inte upp i skritt så överdrivet länge som jag brukar eftersom jag skulle hinna med mycket på dethär ridpasset och riktigt så blev det ju inte. 
Julia kom också efter ett tag och jag började trava. Fluffy kändes ganska tung och stark när jag började. 
Aja, det blev väl bättre och bättre. 
Travade över bommarna och Fluffy trampade väldigt bra över bommarna och lyssnade på mig hyfsat bra även om han ville springa igenom bommarna. Sen när jag började i galopp så försökte jag få in honom på små volter men det var ganska svårt när han bara vill springa och tjafsa. Men jag fick rätt bra ordning på honom till slut ;)
Tränade lite fattningar i högervarv som Patric sa att jag skulle göra. Det gick jättebra ända tills Julia gick. 
Fluffy blir så himla nervös när han blir själv i ridhuset så det gick knappt att galoppera nå mer, jag vill ju inte ramla av precis. Så jag travade av honom och han var jättefin på slutet, gick på tygel och allt! :D
 
 
Haha xD



Självklart med och tävlar!
Publicerat den

Jag är med och tävlar om en snygg discogrimma på: http://justjumping.blogg.se/
 
Följer denna blogg dagligen och gillar den starkt! ;)
 



Ridit ut själv för första gången
Publicerat den

Tjena allihopa! :)
 
Idag så var det tänkt att jag skulle rida ut med Jennifer men hon hade ingen skjuts tråkigt nog, så jag red ut själv för första gången.
Eller första gången på riktigt är det. Jag har ju kanske ridit i 20min och skrittat av typ eller bara gått med honom vid vägen.
Jag har inte ridit så långt jag red idag och inte har jag galopperat eller travat heller!
Så lite nervöst var det väl tyckte vi båda med Fluffy sköte sig jättebra med tanke påa tt det var första gången!
 
Jag fixade ju allt åt Fluffy innan jag hämtade honom. Jag vändade ändå på Jennifer i 1h så jag kunde inte vänta längre. Men jag var med Emma medans jag väntade. Idag var det träning för Jessica som igår fast idag var det bomjobb vad jag förstod det. Å det ska jag göra imorrn ;)
Men jag kunde inte va med på en träning till denhär veckan. Jag tränade i måndasg, igår och på lördag har jag ju dressyrträning. Jag måste ju få rida och träna lite själv också!
Det är bara imorrn jag ska rida i ridhuset själv och träna för att jag ska nog rida ut på söndan också ;)
 
I alla fall så var Fluffy ganska dryg idag, han såg en liten gräsfläck när jag skulle gå med honom till stallet och då drog han iväg. Eftersom att han vet att han är stark så passar han väl på.. Å så har han gjort nu i några dagar så jag tror att det börjar bli dags att träna lite mer på att han ska lyssna på mig och göra som han ska.
 
När jag hade gjort klar Fluffy som var jätteskitig så hoppade jag upp utanför stallet och red iväg mot Tyby och grusvägen.
Där passar det ju jättebra att galoppera! :)
Jag travade mycket och bara lite galopp och jag ville ju inte vända och springa i full galopp hemåt. Fluffy ville ju helst galoppera hem men det fick han inte! :P
 
Imorrn blire ett väldigt hårt pass med hjälptyglar, bommar och det som Patric lärde mig i måndags! Imorrn blir ponnyn svettig!
 
Fixade manen då den börjar gå på andra sidan nu.. :/



Fredag
Publicerat den

På fredag har jag nog tid att svara på alla frågor från frågestunden!
Så till på fredag har ni på er att ställa allt mellan himmel och jord!
Har fått rätt mycket frågor och fler ska det bli! :D
 



JAG OCH MIN HÄST - DAG 14
Publicerat den

1. Presentera dig och din häst
2. Min favorit sak i stallet
3. Första bilden/bilderna du tog på din häst
4. Så här är min häst att rida
5. Så här ser mitt ridschema ut på ett ungefär varje vecka
6. Dethär äter min häst varje dag
7. En nytagen bild & 5 punkter som beskriver min häst
8. Därför fastnade jag för ridning
9. Bilder & text om de sköthästar jag har haft
10. Beskriv ett vanligt ridpass
11. Dethär finns i min ryktlåda
12. Så här borstar jag min häst
13. En rundtur i stallet (ska försöka att inte få med några hästar eller personer, fast Fluffy kanske får vara med xD)
14. Dethär finns i mitt skåp
15. Mina sysslor i stallet
16. Skriv lite kort om min ridklubb
17. Vad jag är inriktad i
18. Min hästs vardagsoufit (täcken, utrustning o.s.v)
19. Min ridutrustning
20. Därför är min hästspeciell ♥
21. Den bästa/coolaste bild du har på din häst
 
Ja, mina sysslor i stallet.
Det blir ju en del sysslor när man har en egen häst att ta hand om men jag skriver upp de självklaraste!
 
Det jag nästan alltid börjar med när jag kommer till stallet, mocka. Det är liksom det är nästan det som är jobbigast och tråkigast men det måste göras och dessutom är man skyldig hästen att få en ren och fin plats att sova på.
Sen fixar jag vatten, matburkar och hö. 
När det är dags tar jag in Fluffy men samtidigt som jag tar in honom fyller/kollar jag att dom har vatten i hagen.
Extra viktigt på sommaren!
Å som vanligt sen om jag ska rida fixar jag hästen och rider.
Det är liksom en vanlig dag.
Om det är t.ex lov eller att jag kommer till stallet tidigt och inte har nått att göra smörjer jag mina grejer.
Det är ju också viktigt så allt håller länge ;)
 



Fotografering - Dvärghamstern Runni
Publicerat den




Hoppträning 3/4
Publicerat den

Hejsan! :)
 
Innan jag åkte till stallet idag så skulle jag ha lagt upp lite bilder på min lillasysters dvärghamster Runni men datorn ville inte sammarbeta! Så dom kommer nån gång under kvällen ;)
 
I alla fall så åkte jag och Emilia ut till stallet vid 14. Jag bytte jacka och skor och sen gick vi till ridhuset och tittade på träningarna som var idag.
Porek (stavning?) höll i träningarna. Porek åker runt och lämnar hästar med den stora hästlastbilen från Irland, i alla fall som jag har förstått det.
Hästarna verkar ha en väldigt stor respekt för honom även om dom inte har träffat honom på nått år! xD
I alla fall så gick jag och mockade vid 15. Henrik tyckte att jag mockade noga! xP
Så himla noga tycker jag inte själv att jag är men jag tycker att det är viktigt att det alltid finns ljust spån i boxen och att det inte ligger massa skit kvar i ett hörn bara för att man inte orkade mocka hela boxen.
Det kanske är noga men så ska det vara :P
 
När jag hade gjort klart allt tog jag in Fluffy.
Han var jättetörstig och stannade varje meter och ville äta snö.
Men vi ska köpa en stor balja.
 
Jag gjorde i ordning honom och gick till ridhuset. Då mötte vi Porek och han kände igen Fluffy :D
Det verkar i alla fall som om både han och hans barn barn tyckte om honom. Hans barn barn Angela sa att han var hennes favorit häst :)
Då blir man ju stolt att man har gogrisen själv ♥
 
Kan ju börja med att säga att dethär var en av de mindre bra träningarna..
Började värma upp lite och sådär.
Sen skulle vi in på en stor volt och verkligen gå ut i hörnen.
När vi hade värmt upp ordentligt var typ alla hästar svettiga, vi hade inte ens börjat hoppa än xD
Vi skulle komma på en studs på 4 vanliga räcken. 
Fluffy ville köra sitt eget race och inte lyssna alls på mig. Men ändå var han lugnare än vad han brukar vara när vi hoppar studs :)
Man märkte ju att det börjad ebli jobbigt för honom och då gick det knappt att få stopp på honom! Ha var nästan omöjlig!
Sen som avslut skulle vi komma på en bock (en bom som ligger på sockerbitar) sen 15m upp till ett litet räcke och sen 15m till en till bock.
Då ville Fluffy verkligen köra sitt egna race! Han sprang som en tok men han rev inte som tur va ;)
Men sen andra gången så smet han förbi den första bocken precis när Porek kom.. :/
Så det var lite pinsamt. Istället nästa gång trök jag med ytterskänkeln allt jag kunde och då gick det bra.
Men träningen var faktiskt väldigt jobbig för hästarna och det droppade svett av alla små ponnysar! Dessutom var vi runt 8st på träningen idag också och när det är mycket i ridhuset brukar Fluffy bli väldigt jobbig.
Nästa gång kör vi igen! Hoppas vi får hoppa lite höjder nästa träning! :D
 
Imorrn ska jag ut med Jennifer och jag hoppas vi kan ta en liten galopp också, annars får jag prova det själv nästa vecka ;)
 
 
 
 
 



This or That frågor
Publicerat den

Utomhusträning eller inomhusträning? – Utomhus helt klart
Hopp- eller dressyrträning? Båda två!

Western eller Voltige? Voltige
Bomlös sadel eller Syntets? – Det som passar hästen!
”Hela” färger eller skäckar? Skäckar
Het & svårriden eller lat & ”omöjlig”? Het
Blogg eller BDB? Blogg
Apb eller Facebook? FB
Bilder eller Film? Film
Stångbett eller Pessoa? Beror på vad för bett men aldrig Pessoa!
Engelsk nosgrimma eller Remont? Engelsk nosgrimma
Benskydd eller Lindor?  Benskydd
För stort schabrak eller för litet schabrak? För stort schabrak
Arabiskt fullblod eller Akhal teké?  Akhal teké
Hingst eller sto? Sto
Varmblodstravare eller kallblodstravare? Kallblod
Nikon eller Canon? Nikon
Fälttävlan eller Distans? Fält
Trav eller Galopp? Galopp
Shettis eller Fallabella? Shettis
Stort eller Litet stall? Lagomt
På landet eller i Stan? Landet!
Falla av eller gå omkull? Falla av
Träningspass eller uteritt? - Ingenting slår ett riktigt bra pass på banan/i ridhuset men uteritter är så mysiga!
Hoppsadel eller dressyrsadel? Hoppsadel
Skäck eller skimmel? Skäck
 Brun eller svart? Svart
Häst eller ponny? Ponny
Barbacka eller sadel? Beror på
Rida ut många eller ensam? – Beror på, har aldrig ridit ut riktigt själv
Gammal eller ung? Ung 
Snöstorm eller sandstorm? (att rida i) Rider väl i ridhuset då?

Blind häst eller döv häst? Döv ?

Morgonsritt eller kvällsritt? Beror på vädret å värmen/kylan
Sovmorgon & uppe sena kvällar eller sova tidigt & upp tidigt? Sovmorgon och sena kvällar
Hund eller katt? Hund
Dressyr eller hoppning? Hoppning, vi håller på och lär oss dressyr
Digitalkamera eller systemkamera? Systemkamera
Enkelt eller svårt? – Beror på
Tekna eller Stübben? (sadelmärke) Ingen aning
Fux eller isabell? Båda
Tidig eller sen? – Lagom!
Shettis eller Knabstrupper? Shettis
Hannoveranare eller Tennessee walking horse? Ingen aning 
Hus eller lägenhet? Hus
Eget stall eller ridskola? Skulle va skönt med eget stall men gillar att ha min ponny på ridskola/privatstall
Pengar eller kompisar? Kompisar helt klart, men lite pengar skadar väl inte?  
Dressyrspö eller hoppspö? Hoppspö
Western eller dressyr? Dressyr
Uppsatt eller utsläppt? (hår under ridning) Uppsatt
Tjock eller smal ponny? – Hellre tjock än smal, men olika ju från häst till häst.

 

 




Frågestund!
Publicerat den

Nu har jag t.o.m gjort en bild till min frågestund!
Ställ massor med frågor, behöver inte göra med bara hästar!
 



Åsiktsinlägg - Bett
Publicerat den

Det finns hur många olika bett som helst att välja mellan, vissa är milda medans andra är skarpare. Jag anser att man ska försöka rida på ett så milt bett som möjligt. Men i vissa vall så kan det bara bli dåligt av att rida på mildare bett. Rider man på ett milt bett på en häst som är väldigt stark så blir ryttaren oftast väldigt hård i handen och man får sitta och dra för att få stopp på hästen. Då kan man ju använda sig av ett lite skarpare bett ett tag och rida så lungt och stillsamt som möjligt med det bettet. För att hästen tycker inte det är så skönt att bli dragen i munnen och ha en hård, stum ryttare som sitter på ryggen. Och jag tror inte heller ryttaren mår bra av att få dra så himla mycket i sin häst för att just få stopp på den. Då anser jag att det är bättre att rida lungt och stillsamt på ett skarpare bett istället. 
 
Sen finns det ju även dom som stoppar in ett skarpt bett i munnen på sin häst fast det kanske inte behöver det. Varför vet jag inte men jag vet att det är väldigt vanligt. Det kan ju vara att dom inte är tillräckligt kunniga för att känna vilket bett hästen trivs bäst på. Sen vet jag vissa som har pessoabett bara för att dom tycker det är fint med dom små ringarna som går neråt utan att veta vad bettet har för inverkan och vad det gör. 
 
På tex. tävlingsplatser så ser man ju väldigt många olika bett på olika hästar. Vissa har bett som ser väldigt skarpa och elaka ut som jag aldrig har sett förut och man undrar ju om det verkligen behövs. Det finns dom som löser problemen med ett skarpare bett. Fast man inte vill inse det så finns det personer som är såna här, hästen är en maskin i deras ögon.
 
 
Ett bett som jag inte alls tycker om är pessoa. För bara några månader sen så var vi på jakt efter ett bra bett att kunna ha på Fluffy och det var en kvinna som tyckte att jag skulle prova ett sånt men jag vägrade! 
Jag har ofta sett hästar som går med öppna munnar när dom rids på pessoa. 
Men visst, om hästen går på ridskola och kan bli stark och dra iväg är det väl en bra lösning för dom men jag skulle aldrig ens stoppa in ett sånt bett på min häst! 
 
 
 
 



Fullspäckat schema för ponnyn!
Publicerat den

Denhär veckan kommer att bli både rolig och jobbig!
Idag när jag var och hälsade på Fluffy var han nog inte lite trött! xD
Han var skittrött! Han orkade nästan inte ens gå fram för att ta morötterna!
 
I alla fall så kommer han nog vara lugn denhär veckan ;)
 
Onsdag: Då blire hoppträning 
Torsdag: Tänkte rida ut en sväng och hoppas man kan ta nån galopp i alla fall 
Fredag: Dressyr + markarbete (bommar) och galoppfattningar
Lördag: Dressyrträning för Birgitta
Söndag: Skritt-tur 
 
Fluffy kommer att vara död sen! Haha!
Nästa vecka tror jag att han ska få ta det lite lugnare med lite longering och promenad :)
Men då har jag ju inte 3 träningar på en vecka heller så!
 
I alla fall så tog jag och mamma hem lite täcken som vi ska tvätta ;D
 



Mars minnen ♥
Publicerat den

Vad var bäst med Mars?
 
Det har varit en del bra saker nu i Mars!
Ett helt halvår med Fluffy, jag köpte nytt objektiv, vi sov över på skolan, åkte till Alborgen med bästa ridklubben, påskäggshoppningen och massa annat!
 
Favorit bild?
 
Har några favoritbilder men jag lägger inte ut alla xP
 
 
Vilket är det bästa inköpet?
 
Den blir svår! Har ju köpt några grejer xD
 
 
 
Vad är det sämsta som har hänt i Mars?

Att 2 underbara hästar kom till de gröna eviga ängarna.. ♥
 
Speciell träning?

Ja, hoppträningen den 27/3 var suverän! Han hoppade fint! :)
Bra ridpass?
 
Ett ridpass som var riktigt underbart var nog bomjobbet den 22/3. Fluffy var jättedutkig med bommarna och puss-sjuk som jag vet inte vad! xD ♥
 



Träning för Patric Gullberg
Publicerat den

Hej hej! :)
 
Idag åkte jag och mamma till stallet tidigt! Eller ja, vid 10. Först köpte vi nått att äta till lunch.
Fluffy blev inte så himla noga borstad eftersom det blev lite förhinder. 
Men han var ju ren som vanligt :)
Sen gick jag till ridhuset för attt värma upp.
Skrittade och travade lite innan vi började.
 
Jag fick en privat-träning :)
Jag fick berätta lite om hur Fluffy va och hur mycket han kunde och hans svaga sidor. Sen började jag jobba honom i trav på mittvolten. Jag skulle ställa honom innåt och göra massor med tempoväxlingar. 

Patric gav mig tips på vad jag ska göra när Fluffy blir lång/framtung. När jag hör att skorna går imot varann (på Fluffy) då var han gför lång i stegen. 
Vi jobbade med att Fluffy skulle ha kvicka steg men han skulle ha en lugn och samlad trav. Vi kom in i det snabbt och sen tränade vi lite övergångar från trav till skritt och skritt till trav. Han skulle inte stanna och sen skritta på utan ha skulle sakta av snabbt och inte stanna alls utan gå i skritt på engång!
Vi lärde oss det snabbt också och sen började vi med galoppen. 
Först i högervarv. Han fick korsgalopp ganska mång gånger eftersom att jag inte är lika stark i båda mina skänklar när jag fattar galoppen. Även där fick jag lite tips på vad jag sulle göra.
I vänster varv skulle jag ha en kort galopp och efter ett tag gick det riktigt bra! :)
Sen så travade jag av men jag skulle inte släppa tyglarna på engång. Det skulle jag inte göra förns vi skrittade av.
 
Träningen kändes jättebra och nu har jag fått ännu fler tips på hur jag ska få Fluffy att jobba bättre och nu vet jag hur jag gör för att få honom riktigt svettig också xD
Både han och jag var blöt av svett! Men det var faktiskt ganska varmt ute och jag hade fleece tröja på mig..
 
Skulle vilja träna för Patric några gånger till! :)
 
 
 



Nu har jag bestämt mig, jag orkar inte ha Fluffy kvar..
Publicerat den

APRIL APRIL! :D
 
Fluffy skulle aldrig få mig att inte orka nå mer! ♥